Impresszum

A Homokhátság szívében, távol zajtól, városi portól, másképp múlik az idő. A kis ház ablakán kinézve tölgyerdőt látsz, előtte lovakat, kecskéket, heverésző kutyusokat. Ropog a széna, átölel a csend. Lassan melegszenek a finom olajok, keveredik a frissen fejt kecsketej, a réti széna illata és az itt mindig fújó szellő hozta sokféle íz. Ezt az elvarázsolt tisztást, a békét és a sok-sok illatot csomagolom be neked egy kis szelet szappanba. Lassulj le hát, és hagyd, hogy átöleljen.

tolgylevel_szines_hiElgondolod, eltervezed

Kinek, miért, mi legyen benne, milyen illat, milyen hatás, milyen bőrre, milyen alak, milyen szín, milyen minta… El vagy ezzel sokszor napokig. Amikor előkészülsz, kiméred sorban az összetevőket, előkészíted a színezéket, az öntőformát, eszközöket… Aztán elindulsz, lassan még guruló sebességgel olvadnak a vajak, kezded oldani a lúgot a kecsketejben, a selymet, és eljön a V1. A V1 repülős nyelven a felszállási sebesség, ami után már nincs visszaút, vagy felszállsz vagy összetörsz. Ami eddig történt lehetett fél óra, háromnegyed, mindegy. Még bármikor abbahagyható. De V1 után már nem.
Összeöntöd az olajat, lúgot, s a következő három perc eldönt mindent. Van valami ráhatásod, hiszen tudod, gyakoroltad. Ám a végén mégis az dönt, amit magadból adtál, ami benned volt akkor és ott. A mozdulat, az időzítés, a hőfok, a türelem, a bizonyosság, a kétség, az öröm, a bánat, a vidámság, egy emlék, ami épp akkor felmerül, a zene, ami közben szól, s mindezek millió véletlen kombinációja.

Alakul valami, amiben benne vagy, akkor is, ha nem tetszik, akkor is, ha mást akartál. Az első próbálkozás szinte sosem lesz olyan, amilyennek szántad. Ám, az már rajtad múlik tudod-e szeretni, amit létrehoztál. Ha a sok véletlen kegyes volt hozzád, valami szép lett az eredmény, akkor az öröm mellé ott a kérdés, vajon meg tudom-e ismételni? Igyekszem, de tudom, nincs két egyforma öntés, alkotás. Kézzel és lassan, mindennek megadva az időt – olyanná lesz a következő, amilyen akkor majd én is leszek. Hasonlítani fog erre, de biztosan nem lesz pontosan ilyen.

Ezért bilincsel le annyira a szappanok készítése. Az első gondolattól az utolsó pillanatig, amikor becsomagolom, és a kezedbe adom titok, élmény, történet és öröm.

Kapcsolat:
Kertész György, Sánta Őz Tanya Bt.
erdoszeliszappan(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com